EKOM for elektrikere og montører

Utdanningen EKOM for elektrikere og montører er et praksisnært og yrkesrettet kurs som gir deltakerne grunnleggende og oppdatert kompetanse innen elektronisk kommunikasjon (EKOM). Kurset har et omfang på 5 fagskolepoeng og er utviklet for fagarbeidere som ønsker å styrke sin forståelse av EKOM-nettverk, regelverk og teknologiske løsninger som er avgjørende for dagens og fremtidens samfunn.

Gjennom en kombinasjon av nettbasert undervisning, praktiske oppgaver og refleksjon, får deltakerne innsikt i hvordan EKOM påvirker både teknologisk utvikling og samfunnets infrastruktur.

Tema

Utdanningen dekker følgende hovedtemaer:

Hva er EKOM og dets betydning for samfunnet. Innføring i EKOM-begrepet og dets rolle i moderne kommunikasjon og samfunnsutvikling.

Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC). Forståelse av hvordan elektromagnetiske forstyrrelser påvirker EKOM-systemer og hvordan man kan sikre kompatibilitet.

Sambandsklasser og kabler. Kunnskap om ulike kabeltyper, overføringsklasser og deres bruksområder.

Radioteknologi. Grunnleggende innsikt i radiobasert kommunikasjon og hvordan dette integreres i EKOM-nett.

Dokumentasjon. Betydningen av korrekt dokumentasjon i planlegging, installasjon og vedlikehold av EKOM-nett.

 
Læringsutbyttebeskrivelse (LUB) (PDF, 64 kB)


Læringsmål
Etter gjennomført kurs skal deltakeren kunne:

  1. 1. Deltakeren skal kunne forklare hva EKOM er og beskrive hvordan elektronisk kommunikasjon er avgjørende for samfunnets infrastruktur og utvikling.
  2. 2. Deltakeren skal ha innsikt i gjeldende lover, forskrifter og normer som regulerer EKOM-installasjoner og kunne anvende disse i praksis.
  3. 3. Deltakeren skal kunne bruke relevante fagbegreper, prosesser og verktøy knyttet til planlegging, installasjon og dokumentasjon av EKOM-nett.
  4. 4. Deltakeren skal kunne forklare hva elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) er, og hvordan man sikrer at EKOM-installasjoner ikke forstyrrer eller blir forstyrret av andre systemer.
  5. 5. Deltakeren skal kunne identifisere ulike kabeltyper og sambandsklasser, og vurdere hvilke som er egnet for ulike installasjoner.
  6. 6. Deltakeren skal kunne vurdere egne faglige valg i planlegging og gjennomføring av EKOM-arbeid, og justere disse ved behov.
  7. 7. Deltakeren skal kunne utarbeide og bruke dokumentasjon som tilfredsstiller krav til kvalitet og sporbarhet i
  8. 8. Deltakeren skal kunne søke opp, vurdere og bruke relevant informasjon og fagstoff i forbindelse med arbeidsoppgaver og faglig utvikling.
  9. 9. Deltakeren skal kunne utvikle og tilpasse arbeidsmetoder som møter samfunnets behov for pålitelige EKOM-løsninger.
  10. 10. Deltakeren skal kunne holde seg faglig oppdatert og tilpasse seg teknologiske endringer og nye krav i bransjen.

 

Arrangør

Utdanningen tilbys av lærere ved Nordland fagskole og er en del av skolens satsning i regi Industrifagskolen. Her tilbyr vi korte, fleksible videreutdanningstilbud for industri, bygg og andre arbeidslivsaktører innen høyere yrkesfaglig utdanning.

 

Gjennomføring og evaluering

Utdanningen gjennomføres som nettundervisning med fem nettsamlinger som består av både teori og praktiske oppgaver.

Evalueringen gjøres gjennom innlevering av refleksjonsnotater og quizer som skal gjenspeile hva studentene har lært gjennom utdanningen.

Opplæringen gis på norsk.

 

Varighet og pris

Undervisningen gjennomføres som samlinger på nett fra kl. 14.00 til16.00.

Nettsamlingene blir holdt 23 september, 7 oktober, 21 oktober, 4 november og 18 november.

Undervisningen er gratis for studentene

 

Forkunnskaper og utstyr

Det kreves ingen spesielle forkunnskaper for å delta.


Påmelding