Studiet går over to år, hvor hvert år tilsvarer 75 % av et fulltidsstudium. Hvert år har to fysiske samlinger på 3–5 dager, som fokuserer på praktiske øvelser og produksjon. Mellom samlingene foregår undervisningen digitalt, vanligvis én gang i uken, med fokus på oppgaver og arbeidskrav som skal leveres, samt forberedelser til de fysiske samlingene. Ut over de generelle forelesninger er det lagt opp til mye selvstudium, men det oppfordres til å konsultere faglærere for hjelp i studiet underveis. Dette kan foregår via læringsplattform, andre nettbaserte tjenester og telefon.
Oppstartsamlingen er første uka i september. Da skal dere bli kjent med hverandre og få gjøre praktiske øvelser som en introduksjon til studiet. På vårparten gjennomfører vi en full gjennomføring av en enkameraproduksjon fra planlegging til innspilling og postproduksjon. Andre år er begge fysiske samlinger viet planlegging og gjennomføring av flerkameraproduksjoner. Sted for samlinger kan variere men studiet er fysisk lokalisert på Stokmarknes i Hadsel kommune. Her har vi blant annet har en flott studioløsning for flerkameraproduksjon og mye annet tilgjengelig utstyr. Det er også mulig å booke tilgang til tv-studioet og utstyr utenom samlingene.
Studiet er mulig å ta parallelt med en fulltidsjobb, og for studenter som allerede har jobber relatert til utdanningen kan arbeidskrav alternativt kunne leveres i tilknytning til det du gjør på jobb. Det er likevel viktig å merke seg at studiet har perioder med høy arbeidsbelastning. Du må derfor være sikker på at du har mulighet til å sette av tilstrekkelig tid til studiet.
Gruppearbeid og prosjektoppgaver vil være viktige verktøy i undervisningen. For at arbeidsformen skal fungere best mulig må studentene delta aktivt. Det er et mål at dere skal samarbeide så mye som mulig, både i planlegging og under produksjon på de fysiske samlingene. Vår erfaring over mange år er at aktiv deltakelse på samlinger og gruppearbeider er mer eller mindre en forutsetning for å klare å bestå utdanningen.
Studiet starter med en fysisk samling i Stokmarknes første uka i september. Nøyaktig tidspunkt og varighet blir annonsert i velkomstbrev til studentene. Uka etter starter vi med nettforelesningene.
Søknad til studiet skjer via samordna opptak med frist 15. april.
Nei, men du er da selv ansvarlig for å godkjent og gjennomføre et tilsvarende praktisk opplegg vi har på samlingene.
Spesielt arbeidskrav som bygger på samlingene andre år er vanskelig og få godkjent uten oppmøte siden det i utgangspunktet da krever at du samarbeider med andre og at du har tilgang til utstyr for å utføre en tilsvarende flerkameraproduksjon vi gjør på samlingene.
- Selve studiet er gratis foruten semesteravgift hvert halvår.
- Kostnader for lærebøker i emnene må påregnes.
- Utgifter reise og opphold for de fysiske samlingene.
- Det kan gis støtte fra lånekassen til utdanningen.
Siden studiet baserer seg på at studenten skal gjøre mange av oppgavene på egenhånd, kreves følgende utstyr som et minimum:
- Videokamera som kan ta opp video i HD eller bedre. Mobiltelefon er i utgangspunktet ikke godt nok.
- Nyere PC eller Mac med tilstrekkelig ytelse for videoredigering og streaming. Nvidia GTX/RTX eller tilsvarende Radeon skjermkort anbefales sterkt for PC.
- SSD disk til videoredigering. Det er ikke anbefalt å bruke mekaniske disker (HDD) f.eks. WD Passport og andre.
- Mikrofon/mygg egnet for en intervjusetting.
- Stor ekstern skjerm til laptop eller to skjermer til stasjonær anbefales.
Når vi skal i gang med flerkamera andre år, skal dere vise at dere mestrer praktisk bruk og oppsett av flerkamerautstyr i produksjon. For de som ikke har tilgang til slikt utstyr og ikke kan utføre flerkameraproduksjoner på egen hånd, er deltakelse på de fysiske samlingene nødvendig for å bestå studiet.
Zoom blir brukt som møteverktøy til samlinger, gruppearbeid og direktekontakt med studenter.
Primært bruker vi Premiere og DaVinci og Resolve til videoredigering.
Som student får du tilgang til studentlisens av Adobe CC. (Premiere pro, Photoshop, After effects ol.) og Office 360 fra Microsoft. For Resolve er gratisversjonen tilstrekkelig til å levere arbeidskravene.
Vi har i utgangspunktet ingen dedikert praksistid under studiet, men vi kan hjelpe deg med hvordan en går frem for å få frilansjobber og opparbeide seg erfaring. De fysiske samlingene vil også primært fokusere på å gi dere praktisk øvelse og erfaring.
Publisert av Ragne Kari Aronsen
Sist endret 19.06.2025 12.01