Robin Johansson er ernæringskokk ved St. Olavs hospital i Trondheim.Johansson er ernæringskokk ved St. Olavs hospital i Trondheim og studerer Bærekraftige matopplevelser ved Nordland fagskole.
-Jeg er interessert i økologisk mat og brenner for den dagsaktuelle tematikken i studiet. Jeg er opptatt av matsvinn og norske råvarer, sier han.
Robin hadde lyst til å studere, men visste ikke hva slags studium han ville velge. Han fant studiet på Facebook og søkte.
-Det har vært veldig lærerikt å studere Bærekraftige matopplevelser. Jeg ser alt på en ny måte. I studiet har jeg fått innblikk i vareflyten i Norge, og vet mer om hvor maten kommer fra, sier han.
Robin mener vi må bli flinkere til å bruke lokal mat. Som ernæringskokk sitter han med en del menyplanlegging, og studiet har gitt positive utslag. Han har gjort endringer som gir helsegevinst og tatt flere bærekraftige valg. Blant annet bruker kjøkkenet ved St. Olavs hospital grønnsaker fra Frosta grønt, gjerne andresortering som ellers ville blitt kastet.
-Jeg formidler det jeg har lært til kolleger. Nå som jeg studerer Bærekraftige matopplevelser har jeg fått en fastere faglig grunn å stå på, sier han.
Robin synes det er viktig å se på historielinjen bakover i tid.
-Hva gjorde de for 400 år siden? Hva finnes det av råvarer i nærheten? Vi mister mye, kunnskap, kulturlandskap og bønder forsvinner hvis vi skal fortsette å importere det vi spiser, sier han.
I tillegg handler dette om økt sikkerhet i ei stadig mer urolig tid.
-Matsikkerheten i Norge er på vei ned. Det er viktig å bli mer selvforsynt, sier han.
Bærekraftige matopplevelser organiseres gjennom matverksteder, studiebesøk og forelesninger. Mellom studieturer foregår undervisningen på nett, og studentene må lever inn skriftlig arbeid.
-Det går fint å kombinere studier og jobb. Jeg blir backet av arbeidsgiver og får fri til å dra på samlinger, sier han.
Robin beskriver et sosialt studium der studentene jobber sammen på studieturene.
-Bærekraftige matopplevelser er et studium som jeg anbefaler alle å ta. Dette er viktig kunnskap som alle burde lære, og kunnskap som er viktig å bevare for framtiden, avslutter ernæringskokken.