NTB Scanpix
Per Børre Seloter, Master i kunnskapsledelse
Rita Solbakken, Ph.D,
Nordland Fagskole helse, sosial og oppvekst
“Ved å satse på fagutvikling for helsefagarbeideren gjennom fagskoleutdanning ved Nordland fagskole sikrer vi god kvalitet i tjenestene, og yrket gjøres mer attraktivt!”
(Elsa Fagervik Kommedahl, leder kvalitet og utviklingskontoret, Bodø kommune)
Den nye fagskolemeldingen Fagfolk for en ny tid, som ble lansert 14. mars 2025, har som mål å styrke høyere yrkesfaglig utdanning (fagskole) innen helsefag i Norge. Bakgrunnen for meldingen er å møte det økende behovet for kompetent arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren, spesielt i kommunale omsorgstjenester hvor mangelen på personell er og vil være størst i årene som kommer. Nordland er et av fylkene med størst endring i befolkningsutviklingen. Vi får flere eldre som trenger kommunale helsetjenester for å kunne bo lengst mulig hjemme i egen bolig, samtidig som vi har færre ansatte. Dette gjelder spesielt i distriktskommunene.
Oppgaveglidning, eller “task shifting”, har blitt et tiltak som stadig flere kommuner innfører der målet er hjelpe kommunene med å håndtere personellmangel og økende etterspørsel etter helsetjenester på en bærekraftig måte. Hovedargumentene er en mer effektiv ressursutnyttelse ved å delegere arbeidsoppgaver til mindre spesialisert personell, der man kan utnytte tilgjengelig personell mer effektivt og frigjøre tid for spesialister til å fokusere på mer komplekse oppgaver. Oppgaveglidning kan raskt øke kapasiteten i helsetjenestene ved å gjøre mer effektiv bruk av eksisterende arbeidskraft. Studier viser at oppgaveglidning kan forbedre helsetjenestene ved å sikre at oppgaver utføres av den mest kvalifiserte personen, noe som kan føre til bedre pasientresultater. Med en aldrende befolkning og økende behov for helsetjenester, kan oppgaveglidning bidra til å møte disse utfordringene ved å sikre at helsetjenestene kan opprettholde kvalitet og effektivitet, samt at kompetent personell bidrar til økt innovasjon. For å sikre at oppgaveglidningen fungerer effektivt, må det investeres i videreutdanning og opplæring av helsepersonell. Dette gir dem den nødvendige kompetansen til å ta på seg nye og mer avanserte oppgaver viser en kunnskapsoppsummering (Devik og Olsen, 2022).
“Å ta en fagskoleutdanning har gitt meg kunnskap om hvor viktig det er som omsorgsarbeider å bli kjent med et menneske, å se et menneske og å bidra til mestring med å bruke de ressursene som mennesket har. Jeg håper å gi en så god omsorg og pleie som jeg selv ville ønsket å få. Utdanningen har rett og slett gjort meg tryggere i jobben. Jeg har fått selvtillit til å ta tydelige standpunkt, for eksempel hvis det oppstår kompliserte situasjoner”.
(Studentsitat, Nordland fagskole)
Fagskolemeldingen fremhever høyere yrkesfaglig utdanning som et viktig virkemiddel for å sikre flere og mer kompetente kandidater til norsk arbeidsliv, spesielt for å styrke velferden for innbyggerne. Tilgjengelig og riktig kompetanse er avgjørende for å fremme innovasjon og effektiv bruk av knappe ressurser i ulike sektorer. Den nødvendige effektiviteten og nytenkningen for å kompensere for mangelen på personell, særlig i helse- og omsorgstjenestene, kan oppnås gjennom investering i yrkesfaglig utdanning og livslang læring.
Fagskoleutdanning er en viktig karrierevei for å rekruttere og beholde arbeidskraft siden fagskolene tilbyr praksisnære og arbeidslivsrettede utdanningsløp som er tilpasset behovene i arbeidslivet. Dette gjør disse utdanningene attraktive for både arbeidsgivere og arbeidstakere, spesielt i sektorer med høye kompetansekrav slik som kommunehelsetjenesten.
Regjeringen har derfor økt finansieringen av studieplasser og tilskuddsordninger for å sikre flere og mer kompetente kandidater til helse- og omsorgssektoren. Dette inkluderer fagskoleutdanning ved Nordland fagskole, som tilbyr flere videreutdanningsmuligheter til helsefagarbeidere og andre relevante yrkesgrupper. Nordland fagskole har som mål å bidra til mer kompetente ansatte i tjenestene for å styrke velferden for innbyggerne. Dette er en karrierevei som nå blir ytterligere fremhevet og styrket gjennom flere tiltak fremmet i fagskolemeldingen Fagfolk for en ny tid.
Bli med på kunnskapsreisen for å skape gode og trygge omsorgstjenester i Nordland for fremtiden ved å søke nett- og samlingsbasert videreutdanning hos Nordland fagskole på www.samordnaopptak.no frem til 15. april.
Referanser:
Devik, S. A., & Olsen, R. M. (2022). Oppgaveglidning i omsorgstjenestene-en hurtigoversikt over forskningslitteratur.
Regjeringen. (2024–2025). Meld. St. 11 (2024–2025): Fagfolk for en ny tid – med høyere yrkesfaglig utdanning. Oslo: Regjeringen.